ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

       ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ : πώς υλοποιείται:

Κατ αρχήν οι επιδόσεις να μπορούν να γίνονται  με  e- mail.  Για να γίνει αυτό χρειάζεται να παύσει να θεωρειται δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα το e mail και να διευκολύνεται ο δικηγόρος στην αναζήτησή του. Σίγουρα δεν είναι προστατευόμενο δεδομένο για τις επιχειρήσεις . Λύσεις υπάρχουν πολλές και πρέπει να γίνουν συνδυαστικά . Κατ αρχήν με την ευκαιρία των νέων ταυτοτήτων μαζί με τον αριθμό ταυτότητας να ορίζεται σε ένα διαδικτυακό τόπο και μία διεύθυνση e mail , μέσα στο gov.gr και από εκεί με αυτόματο link που θα έχει ορίσει ο καθένας και θα μπορεί να το ορίζει , θα δέχεται το e mail που θα πηγαίνει στο gov.gr στο δικό του mail , αν ήθελε υποτεθεί ότι κινδυνεύομε από την ευρωπαική νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα και αρχίζουν τα «δεν γίνεται» .  Στο κάτω – κάτω εδώ κάνομε στάθμιση πλέον και μαζί με την δημόσια υγεία πρέπει να ρυθμισθεί η κοινωνική ειρήνη και ασφάλεια καθώς δεν είναι δυνατόν να σταματήσουν τα Δικαστήρια επί μακρόν και να αρχίσει  ο καθένας να κάνει ο,τι του κατέβει.  Μέχρι να γίνουν οι νέες ταυτότητες , το e mail να δίδεται / δηλώνεται υποχρεωτικά στο μητρώο της ΑΑΔΕ και να χορηγείται η πληροφορία κατόπιν αιτήσεως με αναγραφή του εννόμου συμφέροντος . Το ίδιο να ισχύει για όλους τους συλλόγους και επαγγελματικά μητρώα, τα επιμελητήρια, τις τράπεζες και όπου τηρούνται αρχεία με e mails, ώστε να μπορεί να πληροφορηθεί   ο ενδιαφερόμενος το  e mail , με πολλούς τρόπους . Το ίδιο και για τις επιδόσεις στο εξωτερικό . Παράλληλα να ισχύει η ήδη υπάρχουσα νομοθεσία .

Κατά δεύτερο λόγο πρέπει να διευκολυνθούμε στο δίκαιο των αποδείξεων : 1) Οι ένορκες βεβαιώσεις να μπορούν να συντάσσονται ενώπιον Δικηγόρου , ακόμα και του χειριστή Δικηγόρου, που θα βεβαιώνει και το γνήσιο της υπογραφής, και κατά τα λοιπά να ισχύουν τα ίδια με τα ήδη προβλεπόμενα . 2) να αρχίσει να λαμβάνεται υπόψη, ως αποδεικτικό μέσο η υπεύθυνη δήλωση του διαδίκου – ενδιαφερομένου με όλες τις γνωστές ποινικές συνέπειες (ανάλογα με το συμφέρον μπορεί να γίνει και κακούργημα ) και αν κριθεί σκόπιμο να προβλεφθούν βαρύτερες ποινές  για τις υπεύθυνες δηλώσεις που χρησιμοποιούνται στα Δικαστήρια 3) Όλα τα αποδεικτικά μέσα να μπορούν να αποστέλλονται ψηφιακά .

Εννοείται ότι πρέπει να αποκτήσομε όλοι ηλεκτρονική υπογραφή  , δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος , να γίνουν σεμινάρια χρήσης υπολογιστών ανάλογα με το επίπεδο και τις ανάγκες των ενδιαφερομένων (λχ κάποιος μπορεί να θέλει 200 ώρες αντί για 100 ) και να επιδοτηθούν οι σύλλογοι για τα σεμινάρια ώστε να μην φθάσομε να εξαργυρώνομε με έκπτωση τα σεμινάρια και πέραν από το 800αρι να μπορούμε να μπούμε στην ανεργία , όπως σωστά ήδη ζητάει η ολομέλεια .

Εννοείται ότι θα πρέπει να γενικευθεί η ηλεκτρονική κατάθεση της αγωγής και γενικά των δικογράφων , η ηλεκτρονική κατάθεση των προτάσεων και των εγγράφων και η ηλεκτρονική δήλωση  για συζήτηση.

Υπάρχουν και άλλα αυτονόητα που πρέπει να λυθούν άμεσα λχ σεμινάρια για τους δικαστικούς υπαλλήλους κοκ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ:

Με την ίδια λογική να μπορούν να συντάσσονται ηλεκτρονικά συμβόλαια και να μπορούν να υπογράφονται ηλεκτρονικά με τον ίδια τρόπο που υπογράφονται πλέον οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα, δηλαδή χωρις φυσική υπογραφή και παρουσία . Βρήκαν ένα σύστημα διπλής πιστοποίησης από το κινητό ( σε δύο ημέρες το βρήκαν). Να κάνουν το ίδιο και για όλους τους πολίτες ή/και  να διευρύνουν/διευκολύνουν/επιδοτήσουν την ψηφιακή υπογραφή  . Εννοείται ότι τα κτηματολογικά γραφεία θα πρέπει να δίδουν ηλεκτρονική πρόσβαση για έρευνα δωρεάν και για λήψη στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν κατά το νόμο  με αντίτιμο (εύκολο αν οριστεί ότι μαζί με τα προσκομιζόμενα φύλλα και διαγράμματα επισυνάπτεται η απόδειξη της πληρωμής τους) . Εννοείται ότι για  τα υποθ/κεια δεν μπορεί να γίνει αυτό αλλά μπορεί να υποχρεωθούν να δίδουν πιστοποιητικά ηλεκτρονικά (μέχρι να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο παντού) .

Εννοείται ότι όλη η γραφειοκρατία των συμβολαίων και των πιστοποιητικών που ζητούνται θα πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά (πχ οι δηλώσει φμα) και είναι καλή ευκαιρία να ζητήσομε την απελευθέρωση του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου (θυμηθείτε ότι απείχαν τον Ιανουάριο και πέτυχαν την αναστολή του μέτρου για ένα εξάμηνο) .

 

     ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ :

Να τίθεται σε υποχρεωτική αργία όποιος καθυστερεί την έκδοση απόφασης για χρονικό διάστημα πέραν του 8μηνου, μέχρι να περαιώσει τις εκκρεμότητές του και εναλλακτικά , εφόσον είναι κουρασμένος να μπορεί να συνεχίζει να δουλεύει στις γραμματείες των Δικαστηρίων (γιατί όχι όταν είναι προσωρινό)  ή ως βοηθός άλλων Δικαστών , προετοιμάζοντας αποφάσεις .

Να καθιερωθεί δηλαδή ο ρόλος του βοηθού Δικαστή για όσους θέλουν ωράριο και αντιμετωπίζουν αυξημένα οικογενειακά ή προσωπικά προβλήματα  ή και ανεξάρτητα από προβλήματα και οι βοηθοί να έχουν τα ίδια προσόντα με τους Δικαστές , να έχουν δηλαδή βγάλει τη σχολή δικαστών . Βοηθοί Δικαστές να μπορούν να γίνουν και διδάκτορες  νομικής (ανεξαρτήτως άλλης εμπειρίας) και έμπειροι δικηγόροι (λχ 15ετίας για το πρωτοδικείο, 25ετίας για το Εφετείο και 35ετίας για το ΑΠ ) και να μπορούν να επιλέγουν οι Δικαστές τους βοηθούς τους .  Οι συμβάσεις με τους βοηθούς δικαστές να είναι ορισμένου χρόνου αλλά να μπορούν να ανανεωθούν . Οι βοηθοί να λαμβάνουν τα μισά ή το 60% του Δικαστή.  Θα αυξηθεί η παραγωγικότητα των Δικαστηρίων , θα βγουν οι εκκρεμότητες και θα πάψουν όλοι να γκρινιάζουν . Μπορούμε να ζητήσομε δηλαδή ένα σοβαρό κονδύλιο από τα δισεκατομμύρια που θα ρίξουν στην οικονομία λόγω του ιού . Υπολογίστε τον αριθμό των Δικαστών , τα λεφτα που παίρνουν ετησίως για δυο χρονια και ζητήστε τα μισά !!! (για τους βοηθούς δικαστές) .

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ !!! ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΟΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΜΕ (φυσικά και οικονομικά) ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ . ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ότι το επόμενο χτύπημα, έστω και το ελάχιστο, θα είναι το τελειωτικό.

Αδαμάντιος Αρετάκης

Η δυνατότητα σχολιασμού αυτού του άρθρου είναι απενεργοποιημένη.