Τοποθέτηση στη γενική συνέλευση της 17ης Μαίου 2011

 

 

 Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

    Εύχομαι κατ΄αρχήν και πριν απ΄ όλα  Καλή Επιτυχία στους συνυποψηφίους μου. Είμαι ο Αδάμης ΑΡΕΤΑΚΗΣ, μάχιμος δικηγόρος από το 1987 στα Χανιά.

Θα ξεκινήσω με  ένα ερώτημα,  που το θεωρώ καθοριστικό για την επερχόμενη ψηφοφορία. Σας ρωτώ στα ίσια και σας παρακαλώ να τα σκεφτείτε καλά :  ΝΙΩΘΕΤΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ και μάλιστα μετά από 3 τριετίες συνεχόμενης Προεδρίας του συναδέλφου Ποντικάκη ;  Αν απαντήσετε ειλικρινά και χωρίς δισταγμό ΝΑΙ, τότε δεν υπάρχει λόγος να με προσέξετε.  Είστε έτοιμοι να ψηφίσετε την Κυριακή  και δεν έχετε ουδεμία ανάγκη να  ακούσετε, ούτε εμένα ούτε το συνάδελφο Πραματευτάκη. Αν όμως η απάντηση είναι ναι με δισταγμό ή ναι  μέν αλλά … ή ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ, τότε θα σας παρακαλέσω να με ακούσετε με προσοχή γιατί σε δύο μήνες το επάγγελμά μας αλλάζει εντελώς. Συνάδελφοι, έρχονται τα ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ και θεωρώ ότι το μεγαλύτερο μέρος από εμάς είτε  δεν γνωρίζει ακριβώς είτε δεν έχει συνειδητοποιήσει  τι τον περιμένει !!!

Η συγκυρία των επόμενων εκλογών είναι κρισιμότατη. Για να αντιμετωπισθεί η λαίλαπα των αλλαγών όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά,  χρειάζεται συνεχής εγρήγορση, ανακλαστικά, δυναμισμός, όρεξη για δουλειά,  διάθεση για σύγκρουση χωρίς να σκέφτεσαι τις συνέπειες, χρειάζεται νέος, μοντέρνος, σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων.

         Στο σύλλογο μας,  κολλήσαμε  στο πρόβλημα του Εφετείου και αγνοήσαμε τη μεγάλη αλλαγή που επέρχεται στο επάγγελμά μας. Το Εφετείο και ο αγώνας για τη μη διάσπασή του ανάλωσε σχεδόν καθ΄ ολοκληρία την προσπάθεια του -από το 2002 και  μέχρι σήμερα- Προέδρου και των εκάστοτε μελών του συμβουλίου. Ξεμείναμε από ιδέες και προτάσεις για τα θέματα που ταλανίζουν την καθημερινότητά μας και την μάχη μας για επαγγελματική επιβίωση σε περίοδο κρίσης, συρόμενοι με μαεστρία από τους Ηρακλειώτες συναδέλφους μας σε έναν ατέρμονο αγώνα 20 και πλέον χρόνων με ,δυστυχώς, δυσάρεστη κατάληξη για τα Χανιά. Ποτέ δεν πείσαμε τη Χανιώτικη κοινωνία για το δίκαιο του αγώνα μας και για αυτό το λόγο δεν την είχαμε δίπλα μας, όπως κατάφεραν οι Ηρακλειώτες, που ήταν  μια γροθιά. Δεν τα καταφέραμε κυρίες και κύριοι  συνάδελφοι και ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η ηγεσία του συλλόγου μας όλα αυτά τα χρόνια. Το Εφετείο παραμένει  ένα μεγάλο θέμα για το σύλλογό μας αλλά δεν είναι ΜΟΝΟΝ εκείνο, που μας ταλαιπωρεί. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες μας για την παραμονή του Εφετείου ενιαίου και αδιαίρετου στα Χανιά.

         Πολλοί, ίσως αναρωτηθήκατε γιατί θέτω υποψηφιότητα και μάλιστα ως Πρόεδρος …….  Η κρίση είναι καθολική και καλούμαστε, όσοι μπορούμε, να μην είμαστε αδρανείς .  ΔΕΝ πιστεύω στην αυθεντία του Προέδρου. Τα θέματα είναι πλέον σύνθετα και χρήζουν συλλογικής αντιμετώπισης και ευθύνης. . Οραματίζομαι μία συλλογική διοίκηση του συλλόγου  από το διοικητικό συμβούλιο και τον Πρόεδρο, που  θα εκλεγεί, αφού η  δουλειά και τα καθήκοντα είναι πολλά και πρέπει να μοιρασθούν, για να έχομε αποτελέσματα.  Μέχρι σήμερα είχαμε ενός ανδρός αρχή.  Ολοι έχομε αντιληφθεί ότι αυτό το σύστημα δεν οδήγησε σε καμία επίλυση των προβλημάτων μας. Πώς λοιπόν θα αντιμετωπίσομε τη λαίλαπα που μας περιμένει;; 

Αυτός ακριβώς είναι λοιπόν ο λόγος,  που θέτω υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος πρόεδρος χωρίς συνδυασμό και όχι ως σύμβουλος , ώστε να μην μπορώ να αλλάξω το μέχρι σήμερα συγκεντρωτικό τρόπο διοίκησης .  

Α. Τα μεγάλα θέματα : 

Το πρώτο θέμα, που απασχολεί όλους μας  είναι η άσκηση της δικηγορίας στην μετά το μνημόνιο εποχή . Ο κίνδυνος ευτελισμού του επαγγέλματος και προλεταριοποίησης του δικηγόρου τι απαιτούν : ένα διοικητικό συμβούλιο διακοσμητικό ή ένα διοικητικό συμβούλιο ενεργό , που θα ταχθεί στην προάσπιση των συμφερόντων μας , που θα παλέψει για την ενότητα του συλλόγου μας, που απειλείται.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα μας είναι η  καθημερινότητα μας . Η δυσλειτουργία των δικαστηρίων απειλεί την απονομή  της δικαιοσύνης και την επαγγελματική μας επιβίωση . Καθυστερήσεις στα πάντα (προχθές πήγε 12 η ώρα για να πάρω μία αναβολή κτηματολογίου). Προσδιορισμοί το 2013. Αναβολές . Ωράρια. (γιατί η σύνθεση του τριμελούς να κάνει και συμβούλιο…;;) Πινάκια φορτωμένα. Δικογραφίες που χάνονται. Δικόγραφα, που δεν βρίσκονται. Αιτήσεις επί αιτημάτων προσδιορισμού δικασίμου….. Αποφάσεις που δεν βγαίνουν….ασφαλιστικά που χάνουν το νόημα των ασφαλιστικών …Ποικίλες συμπεριφορές υπαλλήλων και δικαστών . Κοινό αίτημα και στόχος όλων μας,  πιστεύω ότι αποτελεί η ουσιαστική παρέμβαση προς τούτο έναντι πάντων, ακόμα και αν δυσαρεστηθούν κάποιοι ……Ο σύλλογος πρέπει να επιβάλει την κατά το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία των Δικαστηρίων και το σεβασμό δικαστών και υπαλλήλων προς όλους τους συναδέλφους, νέους και μεγάλους.  Πυγμή παντού και σε όλα τα επίπεδα .

Β : Τα μεγάλα ζητήματα :

1. Ο διανεμητικός και η μετεξέλιξή του,  θα τεθεί υπό συζήτηση και διαβούλευση. Πρέπει να σκεφθούμε και να ετοιμαστούμε πρίν διαλύσει εκ των πραγμάτων ο διανεμητικός , να προλάβομε τις εξελίξεις και να δώσομε μερικές ανάσες στους νέους συναδέλφους . Οι παρακρατήσεις του διανεμητικού θεωρώ ότι άμεσα θα πρέπει να εναρμονισθούν με αυτές των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων για να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να κρατήσομε τους πελάτες μας ώστε να μην απευθύνονται σε δικηγόρους άλλων συλλόγων, που θα μπορούν να υπογράφουν και να παρίστανται σε κάθε περίπτωση και στα Χανιά . Επομένως οι παρακρατήσεις υπέρ του διανεμητικού να συμπιεσθούν άμεσα . Τα χρήματα, που εισπράττονται από το Σύλλογο  να έχουν σκοπό α) την εξασφάλιση της λειτουργίας του συλλόγου και του κοινωνικού του ρόλου, β) την ενίσχυση των νέων δικηγόρων (κατ ανώτατο όριο μέχρι πενταετία), γ) την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του δικηγορικού μας επαγγέλματος (επιδοτήσεις σεμιναρίων, πρόσβαση σε τράπεζες νομικών πληροφοριών, οργάνωση συνεδρίων, συνεχής επιμόρφωση, κοινή ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης –ένα κοινό ασφαλιστήριο- και  δ) τη δημιουργία απεργιακού ταμείου .

Γ. Οι δεσμεύσεις :

1. Η εξυγίανση της λειτουργίας του συλλόγου , μέσω της  εκκαθάρισης του μητρώου , του ορθολογισμού των δαπανών, της οργάνωσης και ψηφιοποίησης  των υπηρεσιών .

2.     Η αναβάθμιση της λειτουργίας του συλλόγου, μέσω της ψηφιακής πρόσβασης στα Δικαστήρια , σε υπηρεσίες, κτηματολόγια, υποθηκοφυλακεία, υλοποίηση της ψηφιακής υπογραφής , πλήρωση κενών θέσεων , εξάλειψη των διπλοθεσιτών .

3.  Επίλυση του κτιριακού. Προάσπιση της παρουσίας των   δικαστηρίων σε αυτόν το χώρο και επέκταση στους χώρους της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης με μεταφορά του διοικητικού πρωτοδικείου και εφετείου και του ελεγκτικού συνεδρίου

4.   Στελέχωση των γραμματειών των Δικαστηρίων.

Οι δικηγόροι, δεν είναι υπάλληλοι κανενός, πολλώ δε μάλλον υπάλληλοι των υπαλλήλων των δικαστηρίων. Είναι λοιπόν λάθος, για λόγους αρχής, να στελεχώνομε τις υπηρεσίες με εν ενεργεία δικηγόρους. Μπορούμε να ζητήσομε τη στελέχωση των δικαστηρίων με αρκετούς από τους υπαλλήλους που ήδη περισσεύουν λόγω του Καλλικράτη. Εάν δείτε τα σχετικά διατάγματα, βρίθουν προσωποπαγών θέσεων . Λίγη συνεργασία χρειάζεται με τους φορείς της Τ.Α, λίγη οργάνωση και καλή θέληση … από κείνους  που θα έλθουν…Θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα του νέου συμβουλίου οι ενεργοποίηση των διαδικασιών μέσω του Καλλικράτη για μετατάξεις υπαλλήλων προκειμένου να καλυφθούν τα κενά …….

Επίσης , συνεχής εγρήγορση για την πλήρη κάλυψη των οργανικών θέσεων των δικαστών .

5.      Για τη βιβλιοθήκη : Η απόφαση για τη μεταφορά της βιβλιοθήκης , προκειμένου το Εφετείο να αποκτήσει δεύτερη αίθουσα, ήταν κατ αρχήν σωστή . Σήμερα διαμαρτύρονται οι συνάδελφοι για τη βιβλιοθήκη. Θεωρώ ότι η απόφαση δεν υλοποιήθηκε σωστά και έχασε τους στόχους της. Με δεδομένο ότι η ελληνική δημοκρατία αποφάσισε τη δημιουργία δεύτερου εφετείου στην Κρήτη θεωρώ ότι αυτή πρέπει να επωμισθεί την ευθύνη και το βάρος της λειτουργίας του εδώ εφετείου σε κάθε επίπεδο και όχι ο σύλλογός μας σε βάρος των μελών του.  Επομένως, πρέπει να επιστρέψει η βιβλιοθήκη στο φυσικό της χώρο και να πάψει να επιβαρύνεται ο σύλλογος με περιττά έξοδα . Πρέπει να σας πώ ότι κατά τη μετακόμιση ΠΕΤΑΧΤΗΚΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΕΙΡΕΣ νομικών περιοδικών στα  ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ . Αυτό ΔΕΝ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΣΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ………………… δικηγόροι ….να πετάνε βιβλία….συνάδελφοι να καταστρέφουν  βιβλία , τα βιβλία μας, «γιατί δεν είχαν πού να τα βάλουν»…

 Δ. Για τις σχέσεις μας :

Αφενός συμπαράσταση στο δικηγόρο, που έχει προβλήματα με τον πελάτη του και διασύρεται χωρίς λόγο και αφετέρου αποτελεσματική λειτουργία του πειθαρχικού, σε περιπτώσεις που παρουσιάζεται  πράγματι αντιδεοντολογική συμπεριφορά  . Το πειθαρχικό να λειτουργήσει πλέον αποτελεσματικά και να διεκπεραιώνει γρήγορα τις υποθέσεις για να μην χρησιμοποιείται ως μέσον ομηρίας των συναδέλφων και επίτευξης ενδεχομένως αλλότριων σκοπών . Να μην σύρομε συναδέλφους στο πειθαρχικό πρίν διερευνήσομε το κάθε περιστατικό αλλά και να μην  αφήνομε «εκκρεμότητες». Η οργάνωση στρογγυλών τραπεζιών και η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα δεοντολογίας που είτε αφορούν τις μεταξύ μας σχέσεις είτε τις σχέσεις με τον πελάτη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα ..

Ε. Οι επιδιώξεις :

1. Ενθάρρυνση των συναδέλφων για τη δημιουργία εταιρειών. Σεμινάρια για οργάνωση και λειτουργία δικηγορικών εταιρειών ώστε να γίνομε εξειδικευμένοι και ανταγωνιστικοί στα μεγάλα γραφεία των Αθηνών και περιχώρων .

2. Για όσους δεν θέλουν να ενταχθούν σε εταιρείες, ούτε έχουν δυνατότητα να συντηρούν υπαλλήλους ή να έχουν συνεργάτες δικηγόρους θα ήταν χρήσιμο να τεθεί σε διαβούλευση, η σύσταση ενός συνεταιρισμού δικηγόρων, που θα παρέχει στους εντολείς δικηγόρους υπηρεσίες κατ αποκοπή, είτε γραφειοκρατικές και διαδικαστικές είτε επιστημονικές . Ο συνεταιρισμός θα καθορίζει τις αμοιβές των υπηρεσιών των μελών του, θα εξυπηρετεί μόνο δικηγόρους και θα έχει τη μορφή συνεταιρισμού περιορισμένης ευθύνης, θα είναι δηλαδή συνεταιρισμός   Παροχής Υπηρεσιών Βοηθού Δικηγόρου ΣυνΠΕ

3.     Οι καιροί απαιτούν την ενεργοποίηση όλων μας . Θέση μου είναι η αξιοποίηση όχι μόνο των  10 μελών του νέου συμβουλίου αλλά και των 19 που δεν θα εκλεγούν (είμαστε συνολικά 30 υποψήφιοι) καθώς και όλων εσάς, που θα θελήσετε να συμμετάσχετε ενεργά προσφέροντες τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ιδέες σας στο σύλλογο, ανακινώντας ζητήματα και διαδικασίες .

4.     Η σημερινή συγκυρία απαιτεί αγώνες και θυσίες , απαιτεί από μας,  τους δικηγόρους, να ξαναβγούμε μπροστά, να ηγηθούμε των κοινωνικών αγώνων, να συμμετέχομε σε κάθε είδους μικρά και μεγάλα συλλογικά όργανα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά μας, από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και συλλόγους καταναλωτών μέχρι την τοπική και περιφερειακή διοίκηση , να υποστηρίζομε κάθε δράση με  δωρεάν νομική υποστήριξη σε συλλόγους εργαζομένων, σε περιβαλλοντικές οργανώσεις , σε κοινωνικά κινήματα , κοκ  .  Η κοινωνική και πολιτική σας δράση , θα θεωρείται προσφορά και στο σύλλογό μας ….

5. Ο σύλλογος θα παρεμβαίνει σε όλα τα μεγάλα ζητήματα,  σε όλες τις δικαστικές υποθέσεις που έχουν γενικότερο ενδιαφέρον. Αμεσα, να παρέμβουμε στην υπόθεση που εκκρεμεί στο ΣτΕ για την ανάκληση της απαλλοτρίωσης στους Αγίους Αποστόλους . Να παρεμβαίνομε επίσης ενεργά όπου τίθενται θέματα προστασίας του περιβάλλοντος .

Οι δικηγόροι που θα ασχολούνται σχετικώς και θα χάνουν από τη δουλειά τους θα είναι, εάν το επιθυμούν,  πρώτοι στη λίστα για τους αυτεπάγγελτους διορισμούς……. Δεν είναι υποχρέωσή μας να υποκαθιστούμε τις γραμματείες των δικαστηρίων, είναι, όμως, υποχρέωσή μας να βοηθούμε , όπως μπορούμε , εκεί που πράγματι μας χρειάζονται.  Ο σύλλογος πρέπει να αναδείξει το ρόλο του δικηγόρου ως προασπιστή των ατομικών ελευθεριών και του δικαίου. Αυτό απαιτεί την παρουσία του, την ενεργή συμμετοχή του  και την έκφραση άποψης στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο . Θυμηθείτε, ότι δεν γίναμε δικηγόροι για να εισπράττομε και να αποδίδομε φπα …….

Στα πλαίσια αυτά θεωρώ αναγκαία τη σύσταση  μόνιμης επιτροπής  για την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας για τις ξένες βάσεις. Ο σύλλογος δεν μπορεί να ασκεί εξωτερική πολιτική αλλά μπορεί να αγωνίζεται για την αξιοπρέπεια της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ελληνα πολίτη .

      ΣΤ . ΓΙΑΤΙ   εμένα ;

          Πιστεύω ότι μπορώ να ανταποκριθώ καλύτερα στον όγκο και την πολυπλοκότητα των προβλημάτων της σημερινής συγκυρίας, να δώσω το είναι μου για να πάμε μπροστά …. Δεν θέλω να δώ το γραφείο μου να κλείνει……… Θέλω να δώ τους νέους δικηγόρους, όλους εσάς, που έχετε προσόντα, που έχετε κοπιάσει πολύ για να μα μπείτε και να βγείτε από τη Νομική, να τα αξιοποιείτε, να σας συμπεριφέρονται με τον ανάλογα σεβασμό, να κερδίζετε αξιοπρεπώς τη ζωή σας και όχι να περνάτε με 400,600 ή 700 Ευρώ. Θέλω να σας δω να πετάτε . Σε μας δόθηκε η ευκαιρία, εσείς πρέπει να την αρπάξετε .

Θεωρώ λοιπόν υποχρέωσή μου να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση του συλλόγου, από τη θέση του Προέδρου διότι εκείνο που μας έχει λείψει, είναι, τελικά, η αποτελεσματικότερη διοίκηση –εν όλω- .

       Ενας μεγάλος κύκλος στην ιστορία του συλλόγου κλείνει. Ο πρόεδρος Ποντικάκης έχει κάμει τρείς θητείες Πρόεδρος, μία θητεία γενικός γραμματέας και μία θητεία σύμβουλος . Είτε ως υποψήφιος Πρόεδρος, είτε ως εκλεγμένος ασχολείται με τα συνδικαλιστικά 18 χρόνια τουλάχιστον . Αναμφισβήτητη η προσφορά του .

Ο σημερινός γενικός γραμματέας Χρήστος Πραματευτάκης εκλέγεται συνεχώς τα τελευταία 20 χρόνια είτε  ως σύμβουλος στο σύλλογο είτε στο ΛΕΑΔΙΧ και έχει δουλέψει πολύ για το σύλλογο είτε ως μέλος, αρχικά, της επιτροπής απαλλοτριώσεων, είτε ως πρόεδρος αυτής είτε ως γενικός γραμματέας είτε ως Πρόεδρος του ΛΕΑΔΙΧ , σε ειδικές αποστολές κοκ.  Αναμφισβήτητη η προσφορά του . Εκλέχθηκε στο προηγούμενο συμβούλιο με το συνδυασμό Δ. Ποντικάκη . Ταυτίστηκε με τις επιλογές , τις θέσεις και τις πρακτικές  του Προέδρου. Συνυπέγραφε τα χαρτιά .  Δεν διαφώνησε ποτέ . Ποιά η διαφορά ;;;

Αν θέλανε να μας πείσουν για την επιτυχία της θητείας τους θα έπρεπε ο ένας εξ αυτών να είχε υποχωρήσει…….. .

                                      Γυρίστε σελίδα !!

                                                                 Ψηφίστε την Ανανέωση του  Συλλόγου μας !!!.

                                                                                                                                Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας !

Η δυνατότητα σχολιασμού αυτού του άρθρου είναι απενεργοποιημένη.