Ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Βρίσκεται  στα χέρια του Υπουργού Δικαιοσύνης, σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που ιδρύει  4 νέα (πολιτικά και ποινικά) Εφετεία, μεταξύ των οποίων το Εφετείο Ηρακλείου. Εχουν γνωμοδοτήσει θετικά το ΣτΕ και ο Αρειος Πάγος. Δικηγόροι Χανίων και Ηρακλείου απέχουν απο τα καθήκοντά τους μέχρι να υπογραφεί το διάταγμα με σαφώς αντίθετη επιδίωξη.

Παράκληση να ληφθεί  το γρηγορότερο μία οριστική απόφαση. Η εκκρεμότητα παρακωλύει και δυσχεραίνει το έργο της δικαιοσύνης, δημιουργεί εντάσεις με απρόβλεπτες εξελίξεις (με δεδομένο το χαρακτήρα των Χανιωτών) και αποβαίνει εις βάρος των εσόδων του κράτους και του γενικού συμφέροντος.

Σε περίοδο συνενώσεων- συγχωνεύσεων και ορθολογικότερης – οικονομικότερης λειτουργίας του κράτους (πχ σχέδιο Καλλικράτης) φαίνεται τουλάχιστον οξύμωρο να ιδρύονται νέες υπηρεσίες και να γίνονται ΣΠΑΤΑΛΕΣ, που μόνο στόχο να ικανοποιήσουν ένα αίτημα,  όχι των πολιτών (πόσους άραγε πολίτες ενδιαφέρει ο τόπος που βρίσκεται το Εφετείο, πόσοι δηλαδή πολίτες συναλλάσσονται καθημερινά ή μία φορά στη ζωή τους με τα δευτεροβάθμια Δικαστήρια, οταν υπάρχουν οι δικηγόροι και οι σημερινές τεχνολογικές λύσεις) αλλά ένα στενά συνδικαλιστικό «ρουσφέτι″ που δεν εξυπηρετεί κανέναν πέραν του απέραντου εγωισμού των συνδικαλιστών – δικηγόρων Ηρακλείου. 

Η ίδρυση εφετείου στο Ηράκλειο θα πολλαπλασιάσει τις υποθέσεις που κρίνονται σε δεύτερο βαθμό στην Κρήτη (οταν το έχουν στα πόδια τους θα κάνουν εφέσεις για το παραμικρό, όπου μπορούν) και η διόγκωση της ύλης θα προκαλέσει έμφραγμα στους ήδη λιγοστούς εφέτες που υπηρετούν σήμερα στην Κρήτη (που θα πρέπει να μοιραστούν και δεν θα φθάνουν), δικαστές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους θέτουν ως στόχο τους να μετατεθούν, μόλις φθάσουν εδώ.  Η γραμματειακή στελέχωση του υπάρχοντος Εφετείου είναι ελλιπέστατη και διερωτώμαι πού θα βρούν έμπειρους γραμματείς να στελεχώσουν μία ανώτερη κρατική λειτουργία. Πώς άραγε σκέπτεται  ο κος Υπουργός ?

Επαγγέλλεστε την περιφερειακή ανάπτυξη και την αποκέντρωση και εμφανίζεστε , αντίθετα με όσα πρεσβεύετε, να δημιουργείτε υδροκέφαλα περιφερειακά κέντρα καθόσον η ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο θα καταργήσει  το σημερινό Εφετείο Κρήτης, λόγω έλλειψης ικανού αριθμού υποθέσεων, για να μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αυτοτελές Εφετείο . Η απονομή της δικαιοσύνης στην Κρήτη ΔΕΝ αντέχει ΔΥΟ ΕΦΕΤΕΙΑ.   Η συγκέντρωση όλων των κρατικών λειτουργιών στο Ηράκλειο (βρίσκονται όλα εκεί σε επίπεδο περιφερειακής διοίκησης τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα πλήν του Εφετείου)  είναι εν τοις πράγμασι αντίθετη με την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης .

Ετσι,  το ελάχιστο αυτό θέμα, έχει αναχθεί σε μείζον για τους Χανιώτες . Για μάς είναι θέμα τιμής !!

Για τους  πολλούς, κυρίως τους μή Κρήτες, είναι μία λεπτομέρεια, ένα λογικό αίτημα απο το «δημοκρατικό Ηράκλειο» («γιατί να ταλαιπωρούνται τόσοι άνθρωποι;»), όσοι δε αντιτίθενται είναι συμπαθητικά «γραφικοί».  Τερματίστε το limbo !!

  Πάρτε τη Δική σας η απόφαση, ώστε να είναι δική σας και η ευθύνη !!!

   Αδαμάντιος Αρετάκης,

δικηγόρος  παρ Αρείω Πάγω

Η δυνατότητα σχολιασμού αυτού του άρθρου είναι απενεργοποιημένη.